V. Dambrauskas: „Uosto geležinkeliai turi priklausyti uostui“

2017-03-31 Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos (LJKKA) prezidentu išrinktas Vidmantas Dambrauskas, UAB Birių krovinių terminalo generalinis direktorius. Šias pareigas jis perėmė iš UAB Klaipėdos konteinerių terminalo generalinio direktoriaus Vaidoto Šileikos.

V. Dambrauskas pabrėžė, kad jo, kaip LJKKA prezidento, pareiga bus tęsti darbą sprendžiant uosto kompanijoms aktualius klausimus, susijusius su žemės nuomos, uoste esančių geležinkelio kelių priklausomybės klausimais. „Šiuo metu pusė geležinkelio kelių priklauso Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai, o kita pusė – AB „Lietuvos geležinkeliai“. Susisiekimo ministerija parodė iniciatyvą ir žadėjo išspręsti šią problemą. Asociacija siekia, kad vienintele geležinkelio kelių šeimininke būtų Uosto direkcija. Nes ji vykdo įvairius infrastruktūros tobulinimo projektus uoste, kurie be geležinkelių plėtros neįsivaizduojami. Atskirais atvejais susiduriame su situacija, kai Uosto direkcijos ir geležinkeliečių pozicijos nesutampa. Mums, įmonių vadovams, sunku bendrauti su dviem institucijomis. Juk kur kas patogiau su statybomis ir plėtra susijusius klausimus spręsti Klaipėdoje, su Uosto direkcijos specialistais, nei tris keturis kartus per savaitę važiuoti į Vilnių ir įrodinėti geležinkeliečiams, kad tai ar kitai krantinei reikalingas geležinkelio kelias. Kada tuomet vadovauti įmonei, jei visą savaitę būsime kelionėse?“ – apie problemas, kurios aktualios privačioms uosto įmonėms kalbėjo V. Dambrauskas.

Šiuo metu UAB Birių krovinių terminalas yra bene sparčiausiai krovos apimtis didinanti uosto įmonė, tačiau apie tai Vidmantas Dambrauskas nenorėjo kalbėti: „Naujosios pareigos įpareigoja atstovauti visai asociacijai, o ne vienai įmonei. Narių yra daug. Ankstesnysis LJKKA prezidentas Vaidotas Šileika per dvi kadencijas šiose pareigose nesinaudojo savo padėtimi savireklamai ar ginant išskirtinai savo įmonės interesus. Jis buvo labai etiškas šiuo požiūriu ir kiti asociacijos nariai jam už tai dėkojo“, – santūriai šypsojosi V. Dambrauskas.

Viceprezidentais jis pasirinko minėtąjį Vaidotą Šileiką, UAB Klaipėdos konteinerių terminalas generalinį direktorių, ir Rimantą Jušką laivų krovos AB „Klaipėdos Smeltė“ vadovą.

LJKKA įkurta 1999 m. Po asociacijos vėliava susibūrusios septyniolika Klaipėdos uoste veikiančių krovos įmonių bei Klaipėdos universitetas, Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla ir VšĮ „Klaipėdos laivybos tyrimų centras“.

LJKKA, kaip šakinė asociacija, priklauso Lietuvos pramonininkų konfederacijai bei Europos privačių uosto operatorių federacijai (angl. FEPORT).